Utställningen visades 6 juni 2015–27 september 2015

Barockfesten

Föreställ er kanonernas timslånga mullrande salut, smattrande trumpetfanfarer som introducerar ännu en ny maträtt, skådespelare och narrar som rör sig lätt kring borden, osande stekar, griljerade svanar, söt konfekt, kryddat vin och ett myller av förnäma gäster. Det är barockfesten. 
En pokal i glas på ett bord bredvid ett fat, bestick och servett. På toppen av pokalen finns en skulptur av en man i 1600-talskläder.
Närbild på skulptur av en man i 1600-talskläder.

Erik Lernestål, Skoklosters slott/SHM (CC BY).

En utställning om något storslaget  

Trehundra år efter barockens storhetstid manade vi fram minnet av en tid av överflöd genom de föremål som finns bevarade på Skoklosters slott. I slottets entréplan visades slottets fantastiska samlingar. Besökaren fick känna doften av exklusiva kryddor och kunde delta i en skaparverkstad för barn där man bland annat fick dekorera sin egen tallrik.  

Maktmanifestation

På 1600-talet, barockens århundrade, hölls banketter – stora fester – för att fira vunna segrar, slutna fredsavtal eller med anledning av diplomatiska förbindelser. Ansvariga för dessa tillställningar var kungamakten och aristokratin.

Ett skådespel

Banketten kan ses som en teaterscen där makt och rikedom manifesterades på ett konstfullt och spektakulärt sätt. Tillsammans med dans, musik och fyrverkerier utgjorde den en storslagen helhet. Deltagarna i banketten spelade sina officiella roller där rang och ära betonades.  

Stor sal i slottsmiljö innehållande öppen spis med en vapensköld, oljemålningar på väggarna, bord och stolar.
Brahematsalen. Foto: Helena Bonnevier, Skoklosters slott/SHM (CC BY)

Fredsbankett och skådebord

En trappa upp i Kungssalen visades en lekfull installation inspirerad av den svenska fredsbanketten i Nürnberg, 1649, där Skoklosters slottsherre Carl Gustaf Wrangel deltog.   

Ett skådebord är ett bord dukat för uppvisning. I Brahematsalen visades det moderna skådebordet Barockfesten – en tillställning med flera bottnar. Måltidsformgivaren Lars Eriksson dukade en måltid på för den tiden aktuellt teman, där krig och festivitet gick hand i hand.